Erop uit

 

Wat is er leuker dan samen met je maatje heerlijk in het bos, hei of op het strand te wandelen.

Hier onder vindt u dan ook bossen en stranden met los loop gebieden voor de hond.

Controleer wel altijd of u op de juiste plaats bent waar u de hond los mag laten want het krijgen van een boete is zo gebeurd.

Heel veel plezier bij deze wandelingen!

   

 

 

Wandelroutes

 
Drenthe
Diever/Smilde Het Drents-Friese Wold is het grootste hondenlos loopgebied van Nederland. Dit ruim 6.000 hectare grote bos is een paradijs voor honden en bazen die graag wandelen. Er zijn 40 paaltjeswandelingen uitgezet door Staatsbosbeheer. Een eigen route wandelen kan natuurlijk ook. Op kaart 8 van Staatsbosbeheer zijn alle percelen genummerd. Wie deze, zeer duidelijke en gedetailleerde, kaart bij zich heeft, kan eigenlijk niet verdwalen. Honden mogen overal komen,in vrijwel het hele bos mogen ze los lopen. Alleen in de gebieden waar schapen en koeien grazen, moeten ze worden aangelijnd. Dit wordt met duidelijke bordjes aangegeven.
Adres: Overal in het Drents-Friese Wold zijn er parkeer-plaatsen van waaruit telkens een of meer paaltjeswandelingen beginnen
Dwingelo/Ruinen In Zuidwest-Drenthe ligt Nationaal Park Dwingelderveld, een mooi heide- en bosgebied dat wordt omringd door eeuwenoude esdorpen. Het 3.700 hectare grote natuurgebied bestaat uit bossen, akkers, stuifzanden en heidevelden. Er zijn meer dan zestig vennetjes en plassen. Honden mogen in een groot deel van het Dwingelderveld loslopen. Alleen in de begraasde gebieden moeten ze aan de lijn. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 39 (Dwingelderveld/Ruinen) kunnen die gemakkelijk aan elkaar geknoopt worden. De wandelingen 14 (Lheenerzandwandeling) en 15 (Natuurpad Lheenerzand) zijn minder geschikt om met een losse hond te lopen vanwege een drukke weg vlak langs een deel van het wandelpad en een weg dwars door de wandelingen. In het boekje Wandelen met je hond van Nicky Gootjes staan vier wandelroutes (van 2,5 tot 19 kilometer) in het Dwingelderveld beschreven.
Adres: Op verschillende plekken in het Dwingelderveld zijn er parkeerplaatsen van waaruit telkens een of meer paaltjeswandelingen beginnen.
Dwingelo/Ruinen Boswachterij Sleenerzand bestaat uit bos- en stuifzandgebieden. Het Sleenerzand is ongeveer 10 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 1600 ha. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 12 (Zuidoost Drenthe) kunnen die gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden. In het boekje Wandelen met je hond van Nicky Gootjes staan verschillende wandelroutes (van 6 tot 23 kilometer) in het Sleenerzand beschreven.
Adres:Slenerweg (bij afslag Kibbelveen), Schoonoord
Emmen Boswachterij Emmen in Zuidoost-Drenthe bestaat uit de Emmerdennen, het Valtherbos, het Noordbargerbos en het Oosterbos. In boswachterij Emmen liggen verschillende hunebedden en karresporen en meer dan 70 grafheuvels. Staatsbosbeheer heeft verschillende korte paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 12 (Zuidoost Drenthe) kunnen die gemakkelijk gecombineerd worden.
Adres: O.a. parkeerplaats; Melkweg, Klijndijk of Wolfsbergerweg, Emmen.
Exloo/Odoorn In Boswachterij Exloo-Odoorn (1800 ha) in Zuidoost-Drenthe mogen honden los lopen. Alleen in het begraasde gebied, dat afgerasterd is, moeten ze aan de lijn. Het bos bestaat uit naald- en loofbomen, heidevelden en stuifzanden. Staatsbosbeheer heeft verschillende korte paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 12 (Zuidoost Drenthe) kunnen die gemakkelijk gecombineerd worden.
Adres: O.a. parkeerplaats; Oosterweg, Borger of Bodenpad, Ees of Burg. J. v. Rooijenpad, Exloo
Grolloo Boswachterij Grollo ligt tussen de boswachterijen Hooghalen en Schoonloo. In alle drie de gebieden mogen honden los lopen. Er kan uren gewandeld worden op mooie zandpaden. Boswachterij Grollo (1105 ha) bestaat grotendeels uit ontginningsbossen. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgzet. Met behulp van kaart 10 (Midden-Drenthe) kunnen die gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden.
Adres: O.a. parkeerplaats; Elperweg, Grollo of Dillingveen (Blauwe Steen), Grolloo
Hooghalen Boswachterij Hooghalen is het eerste bos in de trits Hooghalen, Grolloo en Schoonloo. In alle drie de gebieden mogen honden los lopen. Er kan uren gewandeld worden op mooie zandpaden. Boswachterij Hooghalen (1274 ha) bestaat uit jonge ontginningsbossen. De bomen, voornamelijk lariksen en sparren, zijn op vroegere heidegronden gepland. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 10 (Midden-Drenthe) kunnen die gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden.
Adres: O.a. parkeerplaats; herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen, Hooghalen
Gees In Boswachterij Gees (300 ha) groeien naast loofboomsoorten als berk, eik, beuk acacia en tamme kastanje groeien ook veel naaldbomen (lariks, fijn spar en douglas spar). Gees ligt halverwege tussen Hoogeveen en Emmen. Staatsbosbeheer heeft vijf paaltjeswandelingen uitgezet die met elkaar gecombineerd kunnen worden. In het graasseizoen (1 april-1 november) mogen er geen honden komen in de Hoge Stoep, gelegen aan de zuidelijke rand van de boswachterij.
Adres: Tilweg, Gees
Schoonloo Boswachterij Schoonloo ligt vlakbij de boswachterijen Hooghalen en Grolloo. In alle drie de gebieden mogen honden los lopen. Er kan uren gewandeld worden op mooie zandpaden. Boswachterij Schoonloo (1553 ha) ligt midden in het Drents Plateau. Grotendeels uit ontginningsbossen. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. Met behulp van kaart 10 (Midden-Drenthe) kunnen die gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden. Bij natuurkampeerterrein de Dennen, Hoofdstraat, Schoonloo is een informatiepaneel.
Adres: O.a. parkeerplaats Loomeeer; Hoofdstraat, Schoonloo
Flevoland
Almere-Buiten Het buitenbos bij de manege, honden mogen hier loslopen er zijn twee wandelroutes uitgezet, één (groen) van 3 km en de ander (rood) is 4,5km.
Adres: Trekweg, Almere
Almere-Haven Hier zijn 2 hele grote losloopgebieden, 1 loopt achter 'de Marken' en 'de Grieden'. Parkeren o.a. Klavergriend.
Het tweede gebied ligt naast de A6 tussen Sauna Thermen La Mer en het Kromslootpark. Parkeren o.a. lanchardpad / Havendreef
Almere-Stad Het bos der Onverzettelijken in Almere-Stad. Tevens kan je een leuke ronde lopen om de Leeghwaterplas. Hondenlosloopgebied.
Adres: Vrijheidsdreef, Almere
Almere-Stad Het Pampushout (400 ha.) bij Almere-Stad is een jong bos. De eerste aanplant van de bospercelen is gestart in 1978. Er staan heel veel populieren. Pampushout bestaat uit twee bosgebieden. Deze bospercelen zijn middels een smalle beplantingsstrook met elkaar verbonden. Hondenlosloopgebied.
Adres: Botterweg, Almere
Biddinghuizen In de boswachterij Spijk-Bremerberg mogen honden los lopen. Enige uitzondering is de Spijkvijver. Zowel in de vijver als op de omliggende zonneweiden zijn honden niet toegestaan. Staatsbosbeheer heeft enkele rondwandelingen uitgezet.
Adres: Oldenbroekerweg, Biddinghuizen
Dronten Honden mogen overal los in het Roggebotzand (1520 ha.), behalve in het Wilhelminabos. De vogelrijke loof-en naadbossen zijn aangelegd op een oude zandbank van de voormalige Zuiderzee en de eerste aanplant dateert van 1957.
Adres: Roggebotweg, Dronten
Kuinre In het westelijk deel van het Kuinderbos, de grootste boswachterij van de Noordoostpolder, mogen honden los lopen. Hier is ook een 'natte neuzen'-route uitgezet van 2km. De route voert langs een groot speelveld met een klein zwemstrandje voor honden. Ook is de route te kombineren met andere zodat je er toch een uurtje kan lopen.
Adres: Schansweg, Kuinre
Lelystad In de Gelderse Hout (123 ha) in Lelystad mogen honden los lopen. Staatsbosbeheer heeft drie rondwandelingen uitgezet: de Brandnetelroute (2,5 km), de Gelderse route (3,5 km) en de Bomenroute (2,5 km). De wandelingen laten zich goed combineren.
Adres: Oostranddreef, Lelystad
Lelystad Bij Lelystad ligt het Zuigerplas bos met een klein meer. Staatsbosbeheer heeft twee wandelroutes van 3,5 kilometer uitgezet. Het meer en de bossen zijn vrij toegankelijk voor honden. Ze mogen loslopen en zwemmen. De precieze omvang van het losloopgebied is aangegeven op de borden bij de ingangen van het park.
Adres: Zuigerplasdreef, Lelystad
Zeewolde Bij het Erkemederstrand in Zeewolde is een speciaal hondenstrand dat 3 kilometer lang is. Betaald parkeren. Laagtarief: 1,50 euro per auto (van 1 oktober tot 1 mei en 's middags na 16.30 uur); hoogtarief: 4 euro per auto (van 1 mei tot 1 oktober van 7.00 - 16.30 uur).
Adres: Erkemederweg 79, Zeewolde info: http://www.erkemederstrand.nl/hondenstrand.html
Zeewolde In het oostelijk deel van het Hulkesteinse Bos, tussen de N704 en de N301, mogen honden los lopen.
Adres: Slingerweg (N704), Zeewolde
Friesland
Appelscha Het Drents-Friese Wold is het grootste hondenlosloopgebied van Nederland. Dit ruim 6.000 hectare grote bos is een paradijs voor honden en bazen die graag wandelen. Er zijn een kleine 40 paaltjeswandelingen uitgezet door Staatsbosbeheer. Een eigen route uitzetten kan natuurlijk ook. Op kaart 8 van Staatsbosbeheer zijn alle percelen genummerd. Wie deze, zeer duidelijke en gedetailleerde, kaart bij zich heeft, kan eigenlijk niet verdwalen. Honden mogen overal komen,in vrijwel het hele bos mogen ze los lopen. Alleen in de gebieden waar schapen en koeien grazen, moeten ze worden aangelijnddit wordt met duidelijke bordjes aangegeven.
Adres: Overal in het Drents-Friese Wold zijn er parkeerplaatsen van waaruit telkens een of meer paaltjeswandelingen beginnen
Bakkeveen Altijd los in het bos en op de zandvlakte met poel van het Bakkeveenster bos vak bij het zwembad Dundelle.
Adres: ?,Bakkeveen
Beetsterzwaag In het bos mogen de honden los lopen, veel bos geweldige plaats om de honden lekker uit te laten waaien.
Adres: De Wissel 1, Beetsterzwaag
Franeker Het Franeker Bos is een jong en tamelijk klein bos (20 ha.). Het is halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw aangepland. Het ontwerp is geïnspireerd op een stateterrein (een Fries landgoed met een bomenlaan rondom). Honden mogen overal los lopen.
Adres: ?, Franeker
Heerenveen De Heide bij Heerenveen met parkeerplaats aan de noordkant van november tot mei. Is het hele gebied rondom de zandafgraving een leuk wandelgebied voor baas en hond.
Adres: ?, Heerenveen
Leeuwarden Richting Hardegarijp is een recreatiegebied, genaamd 'De Kleine Wielen', er is een speciaal stuk waar je met de honden los mag lopen/zwemmen.
Adres: de Groene ster, Leeuwaarden
Schatzenburg Veel bos en veel water. Er staat dat honden aan de lijn moeten, maar iedereen heeft ze los.
Adres: Rypsterdyk, Menaldum
Sneek Recreatie gebied "de Potten". Hier mogen honden, volgens de laatste info (juli 2005), alleen maar aangelijnd lopen. Zoals overal op een recreatie terrein moeten hondenbezitter de poep van hun hond opruimen.
Adres: de Potten, Sneek
Wateren Een rondje om het Canadameer, dat tussen Appelscha en Wateren ligt, is ongeveer 2 kilometer. Vanaf 1 mei tot 1 oktober is het gebied verboden voor honden. Het Canadameer wordt ook wel Aekingermeer of Aekingerbroek genoemd.
Adres: Canadaweg, Wateren
Gelderland
Arnhem Het Immelo park, dit is een (klein) losloopgebied.
Adres: tussen Arnhem (Vredenburg) en Huissen
Arnhem In park Sonsbeek, en ook in park Zypendaal zijn losloopgebieden aangewezen.
Adres: Tellegenlaan, Arnhem
Arnhem Landgoed Mariëndaal, hier mogen honden loslopen. Er is water voor de honden om te zwemmen.
Adres: Ligt tussen Arnhem en Oosterbeek
Ugchelen/Hoenderloo

 

In recreatiegebied Het Leesten is een omheind hondenbos en een 'natte neuzen-route' van 2 kilometer. Het hondenbos is vanwege het hek geschikt voor honden die weglopen. Het hondenbos ligt vlak naast het parkeerterrein. De 'natte neuzen-route' begint buiten het omheinde hondenbos. Het is een korte, maar afwisselende wandeling (naaldhout, heide en loofhout). Als het niet te droog is zijn er ook een paar poelen.
Adres: Hoenderloseweg, Ugchelen (Vanaf de A1 afslag 19 richting Hoenderloo. Na restaurant De Cantharel de 2e afslag links daarna in de bocht meteen weer naar rechts en pad volgen, een wildrooster overgesteken)
Barneveld Schaffelaarse bos, middelgroot bos waar honden los mogen lopen, tevens een oude kasteelgracht waar de hond mag zwemmen. Niet geschikt als zwemwater voor mensen, dus zorg dat de hond is geent. Open: het hele jaar op enkele dagen van festiviteiten na. Gratis parkeren en gratis toegang
Bijzonderheden, valt onder beheer van gelderslandschap.
Adres: ?,Barneveld
Bennekom Het Bennekomse Bos lijkt op de Oostereng, maar is afwisselender met smallere paden en hier en daar een veldje of een stukje hei. Het stuk tussen de Keijenbergse weg, Bennekom, de Prins Hendrikweg en de Oostereng is losloopgebied. Er is een paaltjesroute (rood) van 7,5 kilometer. De rode paaltjeswandeling in het Bennekomse Bos laat zich goed combineren met de gele paaltjesroute (4,5 km) in het Oostereng. De wandelingen overlappen elkaar gedeeltelijk.
Adres: Hullenberglaan, Bennekom
Busloo Van 15 oktober /m 15 april los. Hier kun je helemaal om het meer heen lopen. Dit is een wandeling van ca. 3 uur. De honden mogen de gehele wandeling los lopen, en er is een kiosk open met mooi meer, waar je iets te eten en te drinken kunt halen. Als het een beetje redelijk weer is dan is deze plaats druk bezocht met honden van allerlei rassen, soorten en maten. Heel leuk en heel gezellig. Er is nog een stuk bos naast waar de honden wel welkom zijn maar niet los mogen.
Adres: Busloo het meer nabij Apeldoorn
Didam/Zevenaar De Nevelhorst is een klein recreatiegebied van 15 hectare. Van 1 oktober tot 1 april mogen honden overal los lopen, honden zijn niet toegestaan op de strandgedeelten en de ligweiden van 1 april tot 1 oktober.
Adres: De Nevelhorst ligt ten westen van Didam en ten Noordoosten van Zevenaar, net boven de A12 (afslag Zevenaar/Didam).
Doetinchem Landgoed Slangenburg (600 ha.) bestaat uit bossen, akkers, lanen, beken, grachten, vijvers en weilanden rondom een prachtig kasteel. Het ligt ten oosten van Doetinchem. Staatsbosbeheer heeft op landgoed Slangenburg vier wandelroutes uitgezet:
- Landschapswandeling (wit, 3,5 km)
- Stikkertwandeling (rood, 4 km)
- Trapeziumwandeling (geel, 4 km)
- Abdijwandeling (groen, 3,5 km)
Door de bossen loopt een stenen weg: de Varsseveldseweg. Die loopt van Doetinchem naar Westendorp en Varseveld. Komende vanuit Doetinchem ligt links het kasteel en rechts de abdij. Links van de Varsseveldseweg mogen honden absoluut niet los. Er wordt bekeurd. Rechts van die weg mogen de honden wel los.
Adres: Landgoed Slangenburg; Kasteellaan, Doetinchem
Doorwerth Daar is een losloopgebied in het bos van het voormalige landgoed "Duno".
Adres: Tussen Doorwerth en de Rijn
Ede In het Edese Bos zijn twee hondenlosloopgebieden. Een in het oostelijk deel en een in het westelijk deel van het bos. Het bos grenst aan de Edese Heide waar ook een losloopgebied is. De gemeente Ede kent nog meer losloopgebieden voor honden.
Adres: Nieuwe kazernelaan, Ede
Ede Een stuk van de enorme Edese heide is losloopgebied. Het is een prachtig gebied, maar een nadeel is dat het losloopdeel grenst aan de erg drukke doorgaande weg van Ede naar Arnhem, de N224. Het gebied is wel behoorlijk groot, dus je ziet de weg niet steeds. De grenzen van het losloopgebied zijn duidelijk aangegeven met bordjes. Vanaf het parkeerterrein loopt een paarse rondwandeling van ongeveer 7 kilometer, die deels door het losloopgebied gaat (een kleine helft). De wandeling biedt prachtige vergezichten, en gaat o.a. langs de schaapskooi, het bezoekerscentrum en het Belgenmonument, voor een Belgisch vluchtelingenkamp dat hier ooit stond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook loopt de wandeling langs de rand van de landbouwenclave De Ginkel, een nat gebied midden in de droge hei.
Adres: Driebergweg, Ede
Eiland Maurik Daar mogen ze ook het hele jaar loslopen. Weidegrond en water (Lek). Bij lange tijd veel regen een heerlijke modderboel.
Adres: Rijnbandijk 20, Maurik
Ermelo Groevenbeekse hei, hier mogen de honden ook loslopen.
Adres: ?, Ermelo
Groesbeek In een deel van het Rijk van Nijmegen, het Groesbeekse Bos, mogen honden los lopen. Het Groesbeekse bos (965 ha.) ligt ten zuidoosten van Nijmegen.
Adres: ?, Nijmegen
Harderwijk Strand Horst (77 ha) heeft 7 stranden met een totale lengte van 2000 meter. Honden kunnen er zwemmen. Van 16 september tot 16 april mogen honden los lopen; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september.
Adres: Afslag 11 vanaf de A28 (Strand Horst)
Harderwijk In het Strokelbos, ten westen van de Leuvenumse weg, kunt u uw hond los van de lijn uitlaten. Honden mogen vanaf Plaggenweg tot aan dierenasiel De Ark los rondrennen.
Adres: Leuvenumse weg, Harderwijk
Heerde Het Heerderstrand (65 ha) ligt ten westen van Heerde, vlakbij Zwolle. Het is geen groot wandelgebied, het strand is ongeveer 1 kilometer lang. Honden mogen in de plas zwemmen. Wie meer wil wandelen kan naar het nabijgelegen Zwolse Bos. Hondenlosloopgebied van 16 september tot 16 april; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september.
Adres: A50, afslag Heerde-Noord (afslag 29), verder richting Heerde, volg borden Heerderstrand
Heerde/Wapenveld Het Zwolse Bos (500 ha) is in 1911 door de gemeente Zwolle aangeplant voor houtproduktie en waterwinning. In het bos ligt een mooi heideveld: de Tonnenberg. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet. De Tonnenbergroute is 6 kilometer lang. Deze wandeling voert u door het heidegebied en levert enkele fraaie uitzichten op. De Rekenkamerroute, door bos en heide, is ongeveer 5 kilometer. De routes laten zich goed combineren. Niet ver van het Zwolse Bos is het Heerderstrand, een klein strand en een plas. Honden mogen daar van 16 september tot 16 april los lopen en zwemmen. Kaart 19 van Staatsbosbeheer (Midden-IJsselstreek)
Adres: Ossenbergseweg / Kamperweg, Heerde
Kootwijk

 

 

 

Loenen

Het Kootwijkerzand "Caitwickerzand" is het grootste stuifzandgebied van Europa. Het gebied is ontstaan door ontbossing. Kaart 24 van Staatsbosbeheer (Midden-Veluwe).
Adres: A1, afslag 18 (Kootwijk-Harderwijk), N302 richting Harderwijk, eerste afslag links (ca. 200 m vanaf de A1)

 

Schaapskooi bij Loenen (Veluwe). Ongeveer 5 ha omheinde schaapskooi. Omheining is ongeveer 1.20m. De honden mogen er los als de schapen er niet zijn. Meestal zijn die weg tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Het kan ook wel iets wisselen. In Loenen bij hotel de Loenermarkt linksaf (vanuit richting Dieren, Eerbeek) en rechtsaf vanaf de A50. Deze weg heet de Droefakkers. Rechts aanhouden. Tussen weilanden door naar het bos. Na het wildrooster een kleine 2km doorrijden. Hier is een parkeerplaats. De honden aangelijnd meenemen naar de schaapskooi. Staat aangegeven.

Nijmegen Op het gehele terrein van het Bijbels Openlucht Museum (Heilig Land Stichting bij Nijmegen) zijn honden toegestaan (m.u.v. het hoofdgebouw)
Adres: Ten zuidoosten van Nijmegen aan de doorgaande weg richting Groesbeek
Nunspeet Boswachterij Nunspeet (2400 ha) op de Veluwe is een prachtig natuurgebied met veel wild. Vanwege het wild mogen honden niet overal los lopen. In drie gedeelten van de boswachterij Nunspeet mag de hond los:
- Zandenbos: bereikbaar vanaf de A28, afslag Nunspeet-Epe, richting Epe, na 200 meter rechtsaf. - Vierhouten: vanaf Vierhouten Tongerenseweg oprijden tot wildrooster, vóór wildrooster linksaf, door het hek, na 200 meter linksaf en weer door een hek. Vanaf dit punt is het losloopgedeelte aangegeven met een bord.
- Belvederebos: direct ten westen van Nunspeet; tussen de Eperweg en de spoorlijn in Nunspeet
Otterlo De Roekel is een typisch Veluwe bosgebied. Het bestaat uit een grovedennenbos op arme zandgrond. Aan de zuidkant van Otterlo is een hondenlosloopgebied. Het losloopgebied bevindt zich tussen de Roekelse bosweg en het Mosselse pad. In de buurt van de Roekel zijn nog zeven losloopgebieden.
Adres: Tussen Roekelse bosweg en Mosselse pad, Otterlo/Ede
Putten Strand Nulde (77 ha) heeft 5 stranden met een totale lengte van 1400 meter. Honden kunnen er zwemmen. Start: Strand Nulde is te bereiken Van 16 september tot 16 april mogen honden los lopen; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september.
Adres: A28 (afslag 10)
Renkum/Wageningen Boswachterij Oostereng (620 ha.) is een afwisselend gebied met naald- en loofbos en een begraasd beekdal. In het begraasde deel moeten honden aan de lijn. Er zijn twee losloopgebieden in het Oostereng. Het grootste ligt ten noorden van de N782/Keijenbergse weg. Er is een gele paaltjeswandeling van 4,5 kilometer. Deze route laat zich goed combineren met de rode paaltjesroute in het Bennekomse Bos. De wandelingen overlappen elkaar gedeeltelijk.
Adres: Keijenbergse of Bennekomse weg (N782) tussen Heelsum en Bennekom
Een iets kleiner losloopgebied ligt ten zuiden van de N782/Keijenbergse weg. In dit gebied lopen twee paaltjeswandelingen, een rode van 2,5 km en een witte van 3,5 km. In de beek is een vijver waar de hond kan zwemmen. De witte route kruist de weg in het begin een paar keer, het is verstandig uw hond dan even aan te lijnen.
Adres: Rood - Regentesse laan; Wit - bij kantoor van SBB aan de Nieuwe Keijenbergse weg, Bennekom
Rozendaal/Rheden Het Rozendaalse Veld maakt deel uit van Nationaal Park De Veluwezoom. Op het ongeveer 90 hectare grote heideveld mogen honden los lopen.
Adres: Kluizenaarseweg, Rozendaal
Slijk-Ewijk Daar ligt het gat van Hagen. Daar heb je een gedeelte waar je met de hond mag zwemmen en verder om het meer heen mag je lopen met de hond. Alleen de gedeelte waar de mensen liggen mogen geen honden aan de andere kant wel.
Adres: Neem van de A15 de afslag Elst (afslagnr 38). Volg de weg aan de onderzijde van de afslag richting Oosterhout. Vlak voor Oosterhout op de kruisong rechts aanhouden, richting Slijk Ewijk. Bij kruising voor het dorp Slijk Ewijk de weg naar rechts volgen.Na ongeveer 50 meter ligt aan de linkerzijde van de weg de Loowegstraat
Voorst Recreatiegebied Bussloo (300 ha) ligt in het groene hart van de stedendriehoek Zutphen, Apeldoorn en Deventer. Een rondje om de plas is ongeveer 10 kilometer. Wie wil kan halverwege de fiets-/voetbrug nemen en de route inkorten. Van 16 september tot 16 april mogen honden los lopen; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september.
Adres: A1 afslagnummer 21 en 22, borden Bussloo volgen.
Wijchen Berendonck (168 ha) is een recreatiegebied in de buurt van Nijmegen. Er zijn vier rondwandelingen uitgezet variërend in lengte van 2 tot 8,5 kilometer. Honden kunnen in de plas zwemmen. Van 16 september tot 16 april mogen honden los lopen; er geldt een hondenverbod in de periode van 16 april tot 16 september.
Adres: Vanuit Nijmegen-Dukenburg gaat u de Van Rosenburgweg op richting Wijchen/Grave. Het recreatiegebied ligt na ca. 3 km links.
Groningen
Groningen Hoornse Plas, bij de wijk Het Hoornse Meer. Het is mogelijk een rondje (2 km) te lopen rond en langs de Hoornse Plas op een verhard pad. Wandeling rond de recreatieplas met veel speelweiden, strand en klein bospad. Honden toegestaan mits aangelijnd. Lange tijd zijn loslopende honden gedoogd, maar nu helaas niet meer. Erg populair op zondagmiddag.
Adres: Hoornsedijk, Groningen
Lauwersoog Het natuurgebied Lauwersmeer (9.000 ha.) in noord Groningen is ontstaan nadat in 1969 Lauwerszee is afgesloten. De Lauwerszee was een inham van de Waddenzee, compleet met geulen, zandplaten die bij eb droogvielen en smalle stukken kwelder langs de randen. Lauwersmeer heeft zich ontwikkeld tot een afwisselend natuurgebied dat inmiddels een Nationaal Park is. Het landschap bestaat uit open water (2.000 ha.), ruige graslanden, loofbossen, orchideeënvelden, ondiepe waterpartijen en brede rietkragen.
In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:
- Derde strand vanaf Lauwersoog, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
- Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, De Rug, Lauwersoog).
- Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf parkeerplaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen).
Roden Het Mensinge bos te bereiken via Roden. Groot bos gelegen aan Peizerdiepje. Met een beetje creativiteit is het mogelijk een wandeling drie kwartier tot een uur te maken. Los lopen toegestaan. Loopt helaas drukke weg door het bos dus daar even opletten. Let op er is meer toezicht op het loslopen van honden. In een bepaald gedeelte lopen namelijk Schotse Hooglanders en Galloway's.
Adres: Norgerweg, Roden
Sellingen Sellinger bossen (staatsbosbeheer), uitgezette boswandeling waar hond mee mag.
Adres: Noordmee, Sellingen
Ten Boer Ten Boerster bos bij het dorp Ten Boer. Leuk wandelbos met enkele vijverpartijen. De hond mag los. Het bos heeft zowel verharde als onverharde paden. In het begin van het bos ligt een grote vijver. De dichte bebossing wordt afgewisseld met grote open stukken grasland. Houdt er rekening mee dat in het bos vele konijnen en enkele reeën wonen.
Adres: Stadsweg, Ter Boer
Ter Apel Boswandelingen bij Het klooster (bossen van Staasbosbeheer), speciale route voor honden verkrijgbaar bij infocentrum De Noordmee te Sellingen en bij VVV's in de regio.
Adres: Het Klooster, Ter Apel
Limburg
Afferden In slechts een klein gedeelte van Nationaal Park 'De Maasduinen' mogen honden los. Het park dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Deze zijn in de laatste ijstijd ontstaan, toen de Rijn en de Maas hier grote hoeveelheden klei en zand achterlieten. Honden mogen los in een deel van het Bergerbos. Het Bergerbos bestaat uit glooiingen, stuifzandlandschappen, vennen, naaldbossen, heidevelden en akkers.
Volg vanaf de parkeerplaats de onverharde weg volgen tot de splitsing Bosweg-Hassumerluikweg. Daar begint het losloopgebied. Ook op deze aanlooproute mag de hond los.
Adres: Kapelstraat, Afferden
Brunssum Op een deel van de Brunssummerheide, gelegen tussen Brunssum en Heerlen, mogen honden los lopen. Een rondje op de Heksenberg, zoals het ongeveer 50 hectare grote losloopgebied heet, is ongeveer 5 kilometer. Voor de rest (op het grote deel) moeten ze aan de lijn.
Adres: Dagrecreatieterrein Kamperheideweg, Heerlen
Budel Budelse bossen bij Weert in de buurt is Grandorado en een manege met allerlei faciliteiten. Honden kunnen los lopen. En er is een klein ven waar ze in kunnen zwemmen. Let alleen even op het is door de weeks een militair oefenterrein. Er is een restaurant aanwezig.
Adres: ?, Budel
Maastricht In Limburg boven op de Sint Pietersberg bij Maastricht is een enorm stuk afgezet door Natuurmonumenten waar de honden los mogen lopen, de parkeerplaats bovenaan de berg.
Adres: Luikerweg, Maastricht
Molenhoek/Mook Hier is een enorm bos dat een aantal plaatsen bestrijkt. Binnen de afgesloten hekken van Staatsbosbeheer dient de hond aangelijnd te zijn i.v.m. loslopende runderen en schapen. Daar buiten mag de hond los. Het staat ook wel bekend als de Mookerheide.
Adres: ?, Mook
Noord Brabant
Best Het Joe Mann paviljoen is een uitgestrekt bosgebied waar de honden in ieder geval aangelijnd mogen lopen. Er is een tevens een trimbaan aanwezig. In het restaurant, waar men zowel binnen als buiten kan zitten, zijn honden ook welkom.
Adres: Joe Mannweg 4, Best
Oosterhout/Dorst

Boswachterij Dorst, op drie plekken in de boswachterij Dorst mogen honden los lopen:
- Dongense Heining (34 ha), bereikbaar vanaf de parkeerplaats aan de Moerkensdreef, Dongen
- Frederiksbossen (97 ha), bereikbaar vanaf de Statenlaan of Klein Oosterhout, Rijen
- Seterse Bergen (85 ha), bereikbaar vanaf de parkeerplaats. Een heel mooi groot bos waar honden los mogen lopen, achter restaurant Hannebroek. Er is ook een grote zandvlakte en een stuk heuvelachtig terrein.
Adres: Hoevestraat 12, Dorst/Oosterhout
Breda Tussen Breda en Etten Leur is een groot gedeelte van het LIESBOS (220 ha- bekend als het grootste oude zomereikenbos van ons land) vrijgestelt om met honden los te lopen. Er zijn hier erg mooie lange bospaden waar de honden heerlijk vrij kunnen rennen. Wel oppassen dat ze niet achter de reeën aangaan natuurlijk.
Adres: Tussen de Moerdijkse Postbaan & de Huisdreef, Breda
Breda In het Mastbos bij restaurant "De Boswachter" is een gebied afgezet waarbinnen de honden los mogen.
Adres: Nieuwe Dreef 4, Breda
Breda De Chaamsche Bosschen bij Chaam. Aan de zuidwestkant van de Huisdreef in de Chaamse Bossen mogen honden los lopen. Het Putven en de Speelweide zijn niet toegankelijk voor honden. Diverse routes, maximale lengte 12 kilometer. Geheel het jaar toegankelijk met loslopende honden.
Adres: parkeerplaats Huisdreef, Chaam
Breda Uitlaatgebied: Galderse Meren ligt onder Breda. Mogen er met de hond van 1 oktober tot 1 mei wandelen. Iedereen heeft de hond los, of dat ook mag is mij niet bekend. Wel zeker weet ik dat je er in die tijd mag komen.
Adres: Neem op de A58 de afslag Ulvenhout(14). Volg de ANWB-borden richting Galder, totdat de Galderse meren op de borden verschijnen.
Drunen Net buiten Drunen ligt een grote vijver met bos erbij. Hele jaar honden los (geen borden dat het niet mag). Perfecte plaats om met de hond te zwemmen en te lopen. In zomermaanden de hond(en) in de gaten houden gezinnen die er zonnen en zwemmen.
Adres: Route vanaf afslag Waalwijk richting A59 Volg deze A-59 gedurende ongeveer 12 kilometer tot afslag Drunen. (afslag41) Volg de afslag Drunen tot de T-kruising. Sla hier linksaf de Wolfshoek in en volg deze tot de eerstvolgende T-kruising. Sla hier rechtsaf. Je rijdt nu langs het bedrijventerrein Groenewoud, waar onder andere de Lipsfabriek staat. De Wolfshoek maakt een haakse bocht en heet nu de Lipsstraat. Terwijl je de Lipsstraat volgt kom je een rotonde tegen, waaraan het caférestaurant “Remise” gevestigd is. Steek de rotonde rechtdoor over. Volg deze weg, die nu de Duinweg heet. Sla de 4e weg rechtsaf, dit is de Hoge Schijf. Volg de weg tot de voorrangskruising.Ga hier rechtdoor. De weg heet nu Kanaalweg. De recreatieplas ligt na ongeveer1 km aan de rechterzijde. De toegangsweg is een zandpad met aan de rechterzijde bomen en aan de linkerzijde een zand-opslagplaats. Over de linkse helft van dit pad is een metalen stellage aangebracht met een hefboom. De hoogte hiervan is ongeveer 2 meter. Men kan deze stellage wel gewoon rechts passeren, doch als er geparkeerde voertuigen staan dien je met deze hoogte rekening te houden
Loonse en Drunense Duinen Het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen (3400 ha) bestaat onder meer uit stuifzanden, bos, heidevelden en een beeklandschap. Honden mogen er in het noordelijk en zuidelijk deel los.
- In het noordelijke gedeelte is een hondenloslooproute van drieëneenhalve kilometer aangelegd tussen de Roestelberg en de IJsbaan. Deze wandelroute start bij café-restaurant De Roestelberg.
Adres: Roestelbergseweg 2, Kaatsheuvel
- In het zuiden is een gebied van 30 ha beschikbaar voor loslopende honden. Te bereiken start bij restaurant Bosch & Duin in Udenhout.
Adres: Oude Bosschebaan 1, Udenhout
Leende In het Leenderbos mogen honden los lopen op de Molenheide.
Kaart 31 van Staatsbosbeheer (De Kempen)
Adres: Valkenswaardseweg (Leende - Valkenswaard)
Roosendaal In Roosendaal, bij Visdonk en bij Rozenven, mogen honden los mits anderen er geen last van hebben. Er zijn veel mooie routes met een combinatie van bos, polderland en veel ruiterpaden. Nabij is een een theehuis voor een drankje.
Adres: Dennescheerderdreef 11, Roosendaal
Schaijk/Herperduin Bij het vakantiepark Herperduin ligt een bos/duingebied met een ven. In het grootste deel van het bos mag je hond los. Let op: er lopen ook paarden.
Adres: Schaijkseweg 12, Herpen
Vorstenbosch/Uden Tussen Vorstenbosch en Uden ligt Bedaf met z`n bergen. Het is dus ook genaamd "de Bedafse Bergen".
Een mooi gebied met duinen en bos, dus erg leuk voor de honden, en natuurlijk ook de baasjes. Ik weet niet of er echt regels zijn dat je je hond aan de lijn moet houden of zo, maar ze lopen er allemaal los.
Adres: Nabij Schansweg, Uden
Noord Holland
Alkmaar Bij Noord-Scharwoude en Broek op Langendijk (respectievelijk noordelijke en zuidelijke ingang) vindt u het Recreatiegebied Geestmerambacht, langs S3 richting Schagen. Van oktober tot en met maart mogen de honden hier loslopen. Van 1 april tot 1 november alleen aangelijnd op de paden en zijn honden niet toegestaan op de ligweiden en op de strandjes, dus helaas niet meer zwemmen dan. Rond het meer zijn wandelpaden aangelegd. Er zijn geen routes uitgezet. Honden kunnen in het meer zwemmen.
Adres: Klaregroetweg 1, Noord-Scharwoude
Aerdenhout Het Naaldenveld is een klein bos (13,5 ha) dat vooral uit naaldbomen bestaat. Buiten het broedseizoen mogen honden er los lopen. Het broedseizoen is tussen 1 maart en 1 augustus.
Adres: Naaldveldweg, Aerdenhout
Amsterdam De strekdam in het Buiten-IJ is ongeveer 2 kilometer lang. Het is een 100 jaar oude zeedijk met monumentale bomen. De wandeling is in totaal 4 kilometer omdat je ook terug moet. Aan het begin en aan het eind van de Strekdam zijn zwemstrandjes. Hondenlosloopgebied: nee (loslopende honden worden wel gedoogd)
Adres: Strandtent Kaap Kot; IJdijk 9, Amsterdam
Amsterdam In het Vondelpark (47 ha.) mogen honden officieel los lopen. Het is een mooi aangelegd en afwisselend park dat sinds 1996 de status van rijksmonument heeft. Het Vondelpark is een ontzettend druk park. Jaarlijks bezoeken 10 miljoen mensen het park. Er zijn weinig echte voetpaden. Hondenbazen moeten er rekening mee houden dat fietsers en skaters van dezelfde paden gebruik maken als wandelaars en honden. Wie in het Vondelpark wil wandelen met zijn hond moet hem goed onder appel hebben. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de hond geen andere parkbezoekers lastig valt, maar ook omdat enkele parkingangen direct aan drukke wegen grenzen. Een hond die het park uitrent, loopt grote kans overreden te worden.
Adres: er zijn verschillende ingangen, o.a. aan de Emmalaan, de Kattenlaan en de Van Baerlestraat.
Amsterdamse Bos Het Amsterdamse Bos (935 ha.) is een fijn wandelgebied aan de rand van de stad. Er is een aantal uitgezette wandelingen met een lengte variërend van 4 tot 7 kilometer. Twee wandelingen, de Vijverwandeling (4km, hond kan overal los lopen) en de Natuurboswandeling, zijn op de officiële site van het Amsterdamse Bos te downloaden. De overige wandelroutes zijn te koop in het bos. Ook leuk is een rondje om de Bosbaan. Honden mogen op veel plaatsen los.
Adres: Verschillende parkeerplaatsen (gratis parkeren), o.a. een aan de Duizendmeterweg in Amstelveen
Amsterdam-Zuidoost Een rondje om de Gaasperplas is ongeveer 5 kilometer. Er zijn verschillende zwemstrandjes. In de zomer bij mooi weer kan het daar erg druk zijn. Een deel van de strandjes (bij de surfschool) is in de zomermaanden verboden gebied voor honden. Het recreatiegebied rond de Gaasperplas is 166 hectare groot. Hondenlosloopgebied: nee (loslopende honden worden wel gedoogd).
Adres: gratis parkeerplaatsen langs de Driemondweg in Amsterdam-Zuidoost en bij de woonwijk Nellestein (de parkeergarage bij het Liendenhof is het dichtstbij de plas).
Bergen (NH) In het Berger Bos mogen honden van 15 juni tot 13 maart los lopen. Van 14 maart tot 14 juni (het broedseizoen) mogen honden alleen aangelijnd in het Bergense Bos wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Wie lekker lang wil wandelen kan via het Bergense Bos door de duinen naar het strand Bergen aan Zee wandelen. Ook naar de Schoorlse Duinen en het strand van Schoorl wandelen is mogelijk. Kaart 14 van Staatsbosbeheer (Schoorlse Duinen)
Adres: Breelaan 132, Bergen (NH)
Blaricum

 

 

 

 

Blaricum/Huizen

De Tafelberg is een hoog gelegen, glooiend heideterrein. Het landijs in de Risz-ijstijd heeft deze hoogteverschillen veroorzaakt. De Tafelberg is met een top van 36,4 m boven NAP het hoogste punt van deze heide en tevens van de provincie Noord-Holland. Een oriëntatietafel op deze heuvel verklaart de naam "Tafelberg". De huidige tafel staat er sinds 1990. Honden mogen los
Adres: Oude Naarderweg 2, Blaricum

Op de A27 afslag 35 naar Huizen. Onderaan de afslag naar rechts over de snelweg heen richting Huizen. Bij de volgende verkeerslichten naar links. Dit is de Blaricummerweg. Na ongeveer 300 meter parkeerplaats aan de rechter kant (onverhard). Hier parkeren en hier begint ook de losloopplaats. Volledig afgezet met gaas tot ongeveer 1.20 m. Het is een stuk van ongeveer 5 - 6 ha groot met bosjes, een groot grasveld en wat heideachtige stukken met paden. Een mooi stuk. Zeer aan te bevelen.

Bloemendaal aan Zee Parnassia, honden mogen het hele jaar los op een het rechter gedeelte van het strand in Bloemendaal aan Zee (van de opgang bij strandpaviljoen Parnassia richting IJmuiden tot de bordjes 'verboden voor honden' bij strandpaal 59.500 aan het begin van het naaktstrand). Op mooie dagen moet u vanzelfsprekend wel rekening houden met badgasten zonder honden. Laat uw hond vantevoren goed uit, neem poepzakjes mee en houdt uw hond onder appèl. Van 15 september tot 15 mei mogen honden op het hele strand los lopen. Het is vanaf 1 september mogelijk om van Bloemendaal aan Zee (strandopgang Parnassia) naar IJmuiden te wandelen. Tevens is er een groot restaurant waar waterbakken staan en je welkom bent met je hond. Betaald parkeren; 2 uur parkeren kost 2 euro en 2-4 uur parkeren kost 2,50 euro.
Adres: Zeeweg 60, Overveen (Bloemendaal aan Zee).
Bussum/Hilversum Het Spanderswoud, dat tussen Hilversum en Bussum ligt, maakt deel uit van het Goois Natuurreservaat. In het grootste gedeelte van Spanderswoud kunnen de honden het hele jaar los.
Adres: Bij restaurant Chez Robert aan de Bussumergrintweg, Bussum of op de Spanderslaan, Hilversum.
Haarlem Haarlemmerhout, in het deel tusen de Wagenweg en de Fonteinlaan mogen honden los lopen. De Haarlemmerhout is een oud, maar tamelijk klein stadspark.
Adres: tusen de Wagenweg en de Fonteinlaan
Haarlemmermeer De Groene Weelde is een in het jaar 2000 aangelegd recreatiegebied in de gemeente Haarlemmermeer, naast het terrein van de Floriade. Het bestaat uit waterpartijen, bos, speelvelden, fiets- wandel- en ruiterpaden. Aan de Groene Weelde grenst het Haarlemmermeerse Bos. Beide gebieden zijn verbonden. Zowel op de paden als langs de slootkanten mag je het hele jaar door je hond los laten lopen!
Adres: tussen de Kruisweg, de Spieringweg, de Geniedijk en de N205
Haarlemmermeer Haarlemmermeerse Bos, aan overkant van weg langs De Groene Weelde (bereikbaar via tunnel). Hier mag je op verschillende plaatsen komen, soms met hond aangelijnd. Wordt duidelijk aangegeven met borden. In het Haarlemmermeerse Bos mogen honden van maandag t/m vrijdag los lopen. In het weekeinde moeten ze worden aangelijnd.
Adres: tussen de Kruisweg, de Spieringweg, de Geniedijk en de N205
Hargen Duingebied 1 september tot 1 maart (duin toegang achteraan de grote parkeerplaats).
Adres: ?, Hargen
Heemstede Wandelbos Groenendaal in Heemstede bestaat uit twee delen: in het ene deel mogen honden loslopen, in het andere deel zijn ze verboden (ook aangelijnd mogen ze er niet komen). In het hondenbos zijn twee (korte) wandelroutes uitgezet. Het is geheel omringd door hekken i.v.m. oerossen dus hond kan ook niet weglopen. Atijd gezellig druk met honden. Tevens kinderboerderij en van april tot oktober speeltuin. Er zijn verschillende gratis parkeerplaatsen aan het begin van het Hemmeland.
Adres: Groenendaal, Heemstede
Hilversum De Hoorneboegse Heide en 't Hoogt van het Kruis bij Hilversum grenzen aan elkaar. Op de Hoorneboegse Heide is een paaltjeswandeling van 6 kilometer uitgezet. Hondenlosloopgebied.
Adres: Noordweg, Hilversum
Hilversum De Laapersheide (17 ha.) is een mooi, maar niet bijzonder groot, heidegebied bij Hilversum. Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli moeten honden aan de lijn. Hondenlosloopgebied
Adres: Noordweg, Hilversum
Huizen Wolfskamer/Gooimeerkust/Naarder Eng/Limitische Heide
Het Noordhollandse Huizen heeft een zeer groot losloopgebied in de buurt van het Gooimeer. Eigenlijk zijn het verschillende gebieden die aan elkaar grenzen. Het is een afwisselend gebied dat bestaat uit naaldbos en akkers.
Op de Limitische Heide, die aan het Naarder Eng grenst, mogen honden van 15 maart t/m 15 juli (de broedperiode) niet los lopen.
Er zijn enkele mooie gemarkeerde en ongemarkeerde wandelroutes in het Gooi waar honden grotendeels los mogen lopen. In bovenstaand gebied zijn enkele paaltjesroutes uitgezet.
Adres: IJsselmeerstraat, Huizen (NH)
Er zijn ook andere wandelroutes te vinden:
- De Eukenberg (5 km); Startpunt Fazantweg, Huizen/Naarden
- De Trappenberg (7, 7½, 15 km); Crailoseweg, Huizen
- Het Fransche Kamp (4, 4½, 8 km); Franse Kampweg, Bussum of Bussemmer Grintweg/Bachlaan
- Het St. Janskerkhof (4½, 5, 7½, 8½, 9½, 12½, 13, 16 km); Hilversumseweg, Laren
- Anna's Hoeve (2 km); Anthony Fokkerweg, Hilversum
- Erfgooiersbos (3 ½, 7, 10 km); Soestdijkerstraatweg en Hollandse Rading, Hilversum
- Hoorneboegseheide (6 km); Noodweg, Hilversum
IJmuiden Tussen 1 mei en 31 augustus zijn honden alleen in de duinen en bij het Binnenmeer toegestaan en op het strand voorbij kilometerpaal 57750 ten zuiden van strandpaviljoen Beach Inn. Tussen 1 september en 30 april worden honden op het hele strand toegelaten
Adres: IJmuiden
Medemblik e.o. Langs het IJsselmeer, tussen Andijk en Medemblik, ligt het langgerekte recreatie- en natuurgebied De Vooroever (144 ha). De Vooroever bestaat uit een klein bos (bij Medemblik), een aantal strandjes en speelweiden. Er zijn enkele wandelroutes uitgezet. Honden aan de lijn, alleen in bepaalde gedeeltes van het Streekbos (vak 3 en 5) met uitzondering van het broedseizoen (15 februari tot 1 juli) mogen honden loslopen
Adres: Langs het IJsselmeer, tussen Andijk en Medemblik
Monnickendam In Hemmeland (46 ha.) mogen de honden vanaf 1 oktober tot 1 april loslopen op bepaalde gebieden in dit natuurgebied. Vanaf 1 april tot 1 oktober is een deel van het gebied niet toegankelijk voor honden. Voor bazen en honden die van een stevige wandeling houden, is een bezoek aan alleen het Hemmeland dan eigenlijk niet meer de moeite waard. Er zijn wandelpaden, strandjes en steigers. Het is niet zo heel groot, maar er is tevens een hondenstrand waar je hond in het water kan spelen (in de Gouwzee).
Adres:A10, afslag S116, via Broek in Waterland komt u in Monnickendam, brug over richting Marken, na de rotonde even rechtdoor dan eerste afslag links bij bord "Hemmeland", volg borden parkeerplaats
Naarden Rond de vesting kan je ook heerlijk lopen rond lopen. Het is ongeveer 3.5 km en je kan je hond daar ook lekker laten zwemmen. Hij mag gewoon los.
Adres: Marktstraat 13, Naarden
Oostzaan Recreatiegebied Het Twiske ligt ten noorden van Amsterdam tussen Zaandam en Purmerend. Het gebied is 650 hectare groot en bestaat voor een derde uit water. In het recreatiegebied mag je alleen op aangegeven gedeelten met de hond los lopen. Er staan bordjes. Aangelijnd en Los.
Adres: Noorderlaaik 1, Oostzaan
Purmerend In het noordelijk deel van het Purmerbos mogen honden los lopen. Het deel ten zuiden van de Groeneweg is niet toegankelijk voor honden. In de rest van het gebied moeten honden aan de lijn. Dit staat ook aangegeven met borden.
Adres: Purmerenderweg, Purmerend
Schoorl Door de Schoorlse Duinen loopt maar liefst 100 kilometer wandelpad. Staatsbosbeheer heeft enkele mooie paaltjeswandelingen uitgezet. Wie zelf een wandeling wil uitzetten doet er verstandig aan de kaart van het gebied, uitgegeven door Staatsbosbeheer, te kopen. Vanuit de duinen is ook het strand van Schoorl te bereiken. Van 1 september t/m 1 maart mogen honden los in de duinen lopen, mits ze op de paden blijven en onder appèl staan. Vanaf 1 oktober mogen honden los op het strand.
Adres: bezoekerscentrum Het Zandspoor; Oorsprongweg 1, Schoorl
Spaarnwoude Recreatiegebied Spaarnwoude bevindt zich tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen. Honden mogen niet in het hele gebied loslopen. Op de borden wordt aangegeven waar en wanneer honden los mogen lopen. Ze mogen niet los:
- op de terreinen van het veenweidegebied Dijkland, de Hekslootpolder, de dierenweiden in Oosterbroek en Buitenhuizen, de Peddelpoel en de golfbaan. Het aanlijngebod wordt nabij deze terreinen aangegeven met borden.
- bij de stranden en grasoevers nabij zwemwater, tussen 1 april en 1 oktober. In de periode van 1 oktober tot 1 april mogen honden loslopen bij de stranden en grasoevers nabij zwemwater.
Populair bij hondeneigenaren is de Veerplas, het deel van Spaarnwoude dat grenst aan industrieterrein Waarderpolder in Haarlem.
Adres: parkeerplaats bij de hoofdingang aan de Genieweg in Velsen-Zuid
Velsen Hetstuk bos bij het parkeerterrein van het natuurpark "De Heerenduinen". Hier zijn ook twee grote velden aan waar de hond ook los mag.
Adres: Heerenduinweg, Velsen
Wijk aan Zee Alleen in de wintermaanden los In de zomermaanden mag de hond na 19.00 uur loslopen op het strand.
Adres: Zandvoort
Zandvoort Honden op het strand:
- Van 15 april tot 1 oktober mogen tussen 09.00 uur en 19.00 uur op het hele strand geen honden komen. Tussen 19.00 uur en 09.00 uur mogen honden wel op het strand komen. Ze moeten dan wel zijn aangelijnd.
- Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand komen. Ze hoeven dan ook niet aangelijnd te zijn.
- De eigenaar of houder van een hond is altijd verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van de hond onmiddellijk worden verwijderd.
Adres: Zandvoort
Zandvoort Op het Wurmenveld, onderdeel van het Zandvoortse duingebied het Kraansvlak mogen honden, mits ze onder appèl staan, los mogen lopen. Het Kraansvlak, een open duingebied ten noorden van Zandvoort, is in 1998 uitgebreid met het Wurmenveld en de Noordduinen.
Adres: Wattstraat, Zandvoort of Blinkertweg, Zandvoort
Zuid Holland
Alphen aan den Rijn Recreatiegebied Zegersloot. Honden mogen in het hele park loslopen, op een paar stukjes na. Bij het strand bij Wet&Wild en bij de dagcamping. Het wordt door bordjes aangegeven.

Adres: Zegersloot Alphen aan den Rijn.

's-Gravenzande Op het strand van 's Gravenzande mag je hond het hele jaar door, de hele dag lang los lopen MITS je rechts van het slag blijft (dit houdt dus in dat je zodra je het strand bereikt rechtsaf moet). Goede parkeergelegenheid vlak aan het strand. Kost overdag Euro 2,50 en is vanaf 19.00 uur gratis).
Adres: 't Louwtje 10, 's-Gravenzande
Bleiswijk/Rotterdam Het recreatiegebied Rottemeren ligt tussen Rotterdam, Zevenkamp, Bergschenhoek en Bleiswijk. Het bestaat uit verschillende recreatiegebieden: Hoge Bergse Bos en Lage Bergse Bos, Zevenhuizerplas, Zevenhuizer Zoom en Bleiswijkse Zoom. In vrijwel het hele gebied mogen honden het hele jaar los lopen. Aanlijngeboden en hondenverboden worden met borden aangegeven.

- Hoge Bergse Bos en Lage Bergse Bos: Molenlaan in Hillegersberg (bij de Prinses Irenebrug borden Recreatiegebied Rottemeren volgen).

- Zevenhuizerplas: A20, afrit Capelle/Alexanderpolder richting Ommoord Zevenkamp, borden Rottemeren volgen. Martin Luther Kingweg op, over de metrobaan, aan het einde van de weg rechts af.

- Zevenhuizer Zoom: N219, tussen A12, afrit 9 en A 20, afrit 17. In het dorp Zevenhuizen borden recreatiegebied Rottemeren volgen.

- Bleiswijkse Zoom: N209, afslag A13 Zestienhoven of afslag A12 Bleiswijk, volgen tot dorp Bleiswijk, borden recreatiegebied Rottemeren volgen.
Den Haag Haagse Bos, honden mogen het hele jaar los lopen. Er lopen wel enkele fietspaden doorheen en wegen rondom, dus soms opletten.
Adres: naast Huis ten Bosch; Bezuidenhoutseweg, Den Haag
Den Haag De Bosjes van Pex (6,5 ha.) in Den Haag zijn niet groot, maar wel erg gezellig. Er komen veel honden met hun bazen. Het gebied is genoemd naar de familie Pex, die gedurende verschillende geslachten hier landbouw en veeteelt bedreef. Honden mogen los.
Adres: Daal en Bergse Laan, Den Haag of Evert Wytemaweg 5, Den Haag
Dordrecht In de Hollandsche Biesbosch "De Merwelanden" kan men een aardig gedeelte de hondvrij laten lopen en kunnen de honden zwemmen. Daarnaast is er een gedeelte waar men de hond wel moet aanlijnen, het is echter een mooie omgeving om te wandelen.
Adres: Baanhoekweg, Dordrecht
Dordrecht In Dordrecht is nog een losloopgebied: De Elze. Mooi recreatie- en wandelgebied. Zwemwater voor mens en voor honden, bosachtig gebied. In het paviljoen De Viersprong wordt o.a. heerlijke koffiegeserveerd. Gratis parkeerplaatsen.
Adres: De Viersprong; Noorderelsweg 6A, Dordrecht
Hoek v. Holland Op het strand zijn honden van 1 mei tot 1 oktober verboden tussen 9.00 uur en 19.00 uur. In de duinen mogen ze dan wel komen.
Adres: Rechtestraat, Hoek van Holland
Honselersdijk In het grootste gedeelte van De Wollebrand mag uw hond vrij rondlopen, maar u bent verplicht zijn behoefte op te ruimen. Op het strand en de speelweide moet de hond aangelijnd zijn.
Adres: Broekpolderlaan 10, Honselersdijk
Leiden Cronenstein en de Vlietlanden, deze gebieden zijn het gehele jaar toegankelijk, maar sommige gedeeltes in Cronenstein zijn afgesloten voor honden. Op beide lokaties is het mogelijk de hond los te laten ravotten. In de Vlietlanden staat aangegeven waar en wanneer een hond aangelijnd moet zijn en tevens waar en wanneer een hond niet welkom is.
Adres: ?, Leiden
Lekkerkerk/Berkenwoude In het Loetbos (10 ha.) bij Lekkerkerk mogen honden overal loslopen. Het bos is genoemd naar het veenriviertje de Loet.
Adres: café-restaurant De Loet; Kerkweg 279, Lekkerkerk
Monster (deel 1)

 

 

 

 

Monster (deel 2)

Het Zuiderstrand is een 9 kilometer lange kusstrook tussen Monster en de zuidkant van de haven van Scheveningen. Honden mogen van 1 oktober tot 15 mei los op het Zuiderstrand. In het gebied tussen het Markenseplein (strandpaviljoen Aphrodite) en Fuutlaan (strandpaviljoen De Kwartel) mogen honden het hele jaar los lopen.
Adres: Monster

Bij camping Molenslag (vlak bij de molen dus) is langs /half óp de dijk een stuk terrein van ong. een kilometer lang en zo'n 100 meter breed. Het is aan één kant omheind met een hek van 1.60m hoog, aan de andere kant ligt een brede sloot. Daar kunnen de honden ook uit drinken of een beetje afkoelen. Aan de 'overkant' van de sloot staat ook (bijna overal) een hek of kassen. Omdat het dus half op de dijk ligt, loopt het in 3 niveaus naar beneden af en dat is vooral voor de honden erg leuk/spannend. Ze kunnen van boven naar beneden rennen, door het helmgras struinen, in het gras rollen. Op heel warme (strand)dagen -het strand ligt 50 meter verderop- is gratis parkeren wel eens lastig. Er is overigens wel een parkeerterrein bij het strand, maar daar moet je 5 euro voor betalen.

Naaldwijk Recreatie gebied "het prinsenbos"De hond mag er het hele jaar los lopen. Er zijn enkele gedeelte waar de hond aangelijnd moet zijn. Op de dag in het zomerseizoen is het er druk met gezinnen maar 's avonds kan de hond er heerlijk zwemmen en spelen. Het gebied ligt tussen monster en Naaldwijk
Adres: Grote Achterweg 15a, Naaldwijk
Noordwijk aan zee Daar is een heel stuk strand waar je samen mag komen met de hond. Het strand waar je met de hond mag komen is aan het einde van de Koningin Astrid Boulevard. Daar is een strandpaviljoen (Beach End) waar je met je hond welkom bent en bij je koffie zelfs een kluifje krijgt voor de hond!
Adres: einde van de Koningin Astrid Boulevard, Noordwijk
Noordwijk aan zee Het duingebied Hollands Duin in Noordwijk biedt veel variatie voor wandelaars. Staatsbosbeheer heeft acht wandelroutes uitgezet die door duin en bos voeren. De gemarkeerde wandelroutes variëren in lengte van 2 tot 4,5 kilometer. Enkele wandelingen laten zich goed aan elkaar knopen of bijvoorbeeld combineren met een strandwandeling. Honden mogen los buiten het broedseizoen van 1 maart t/m 1 augustus.
Adres: er zijn verschillende parkeerplaatsen, o.a. infocentrum Randweg; Duindamseslag, Noordwijk
Nootdorp Dobbeplas in Nootdorp, vlakbij de molen. De Dobbeplas in Nootdorp heeft een hondenbos waar honden het hele jaar los mogen lopen. Er zijn bomen, gras en een strandje. In de wintermaanden (1 oktober tot 1 april) is een groter gebied open voor honden en kunt u de hele plas rond.
Route: A12 ri. Utrecht, afslag Nootdorp(5), beneden aan de afslag rechtsaf, over de overweg, en dan linksaf (parallel aan het spoor). Alle rotondes rechtdoor, u ziet een molen. Hier linksaf richting de molen en Pijnacker. Ong. 100 meter na de molen ziet u een groot bord met Dobbeplas. U gaat hier rechtsaf. Eerste links (hondenbos). Het eetcafé in de molen is hondvriendelijk en serveert een heerlijk bakje koffie.
Papendrecht In vier gedeelten van het Alblasserbos, in de westelijke punt van de Alblasserwaard, mogen honden los lopen: Oud Alblas (42 ha), Grote Nes (10 ha), Wijngaarden (20 ha) en Kortland (4,7 ha)
Adres:  Alblasserdam
Reeuwijk Is een groot plasgebied waar ze een gedeelte hebben afgezet voor het zwemmen met je hond. Dit is het hele jaar beschikbaar. Je kunt in dat gebied ook door de velden lopen met je hond. Er staat duidelijk aangegeven waar je je hond moet aanlijnen en waar hij los kan. Lopen of zwemmen aan het strand is verboden van 1 april tot 1 oktober. Jammer dat het plaatselijk restaurant niet hondvriendelijk meer is: je mag er met je hond niet binnen of op het terras. Een kopje koffie dus ergens anders halen.
Adres: afslag Reeuwijk op de A12/A20, Reeuwijkse Hout.
Rotterdam Maasvlakte: Slufterstrand, Slag Vuurtoren, Slag Dobbelsteen, Slag Maasmond. Hier mag je (onbeperkt) het hele jaar door met je hond los op en aan het strand lopen en zwemmen.
Adres: Rotterdam
Valkenburg Valkenburgse meer (noordkant, parkeren bij de kwantum). Hondenstrand (nou ja, grasveld). Keurig schoon en lekker aflopend water. Groot en lekker rustig
Adres:  Valkenburg
Vlaardingen In het natuurgebied rond de Crabbenplas (ook bekend als de Surfplas). Mag hij bijna overal los lopen het hele jaar door. Alleen bij de strandjes mag hij niet komen.
Adres: Crabbenplas, Vlaardingen
Waddinxveen Tussen Waddinxveen en Boskoop ligt het Gouwe Bos, daar zijn stukken, waar je je hond los mag laten lopen. Sommige delen zijn zelfs met hekken afgesloten, zodat je hond niet weg kan.
Adres: Gouwe Bos, Waddinxveen
Wassenaar

 

Op Kijkduin strand mogen geen honden los gedurende het zomerseizoen. Dit geldt ook voor Scheveningen. Tijdens het zomerseizoen mogen honden op het strand alleen los lopen tussen de Kwartellaan en het eindpunt van lijn 12 en ergens ver voorbij Scheveningen richting Wassenaar.
Adres: Kwartellaan , Wassenaar
Wassenaar In Wassenaar in het Panbos ook wel 'De Pan van Persyn' genoemd kan men heel leuk wandelen met aangelijnde honden en loslopende kinderen. Er zijn veel speelmogelijkheden.
Adres: Pannekoekenhut; Katwijkseweg 7, Wassenaar
Wassenaar

Wassenaarse slag (strand). Honden zijn verboden van 15 mei tot 1 sept. van 7-19 uur. Buiten deze periode mogen de honden los lopen. Tussen strandpaal 91 en 92 mogen de honden altijd los lopen. Dit gedeelte is alleen te bereiken via een aangegeven wandelroute door het duingebied Berkheide. In Berkheide moeten de honden wel aan de lijn.
Adres: A44, afslag Wassenaar-Duinrell, volg borden Duinrell en vervolgens Wassenaarse Slag. Vlakbij het strand zijn twee ruime parkeerplaatsen. Betalen bij parkeren na het verlaten.
Zoetermeer Recreatiebos De Balij (600 ha) is een vrij jong bos. Er zijn zowel bossige gedeeltes als open gebieden. Honden mogen in het hele bos los lopen. In het midden is een grote sloot waar honden kunnen zwemmen.
Adres: Kurkhout, Zoetermeer
Zoetermeer Westerpark, gedeeltelijk loslopen. In de winter helemaal losloopgebied.
Adres: Westerpark, Zoetermeer
Overijssel
De Lutte Het Lutterzand (750 ha) is een stuifzandgebied aan de meanderende rivier de Dinkel. Dit mooie natuurgebied ligt vlakbij Denekamp en Oldenzaal. Het gedeelte waar honden los mogen is bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij café restaurant Paviljoen 't Lutterzand. NB: Het losloopgebied is zeer klein.
Adres: Lutterzandweg 12, De Lutte
Delden Het landgoed Twickel heeft twee losloopgebieden voor honden: het bos tegenover het kasteel en een bosgebied aan de Bornse kant van het landgoed. Ook op het landgoed Hof te Dieren is een hondenlosloopgebied; dit ligt tegen de bebouwde kom van Dieren. Er is met borden aangegeven waar de honden weer aangelijnd moeten worden.
Adres: Twickelerlaan 7, Delden
Nijverdal Op de Sallandse Heuvelrug, net ten zuiden van Nijverdal, zijn twee gebieden waar de hond los mag lopen:
- Hellendoornse Berg: tussen de Almeloseweg, Klinkenbeltweg en Luttenbergweg (vanaf bezoekerscentrum, Grotestraat 281, Nijverdal langs A35 richting Zwolle, onder spoorwegtunneltje door)
- Teesselinksveld / Kattebos: bosgebied ten zuiden van Nijverdal, bereikbaar vanaf parkeerplaats aan de Holterweg.
In de bovengenoemde gebieden mogen honden los. In de rest van het nationaal park mogen honden aangelijnd mee wandelen.
Iets noordelijker bij zwembad 'Het Ravijn' in Nijverdal ligt 't Stut, waar honden ook los mogen, ze kunnen daar lekker ravotten op de hellingen van "het ravijn".
Adres: bezoekerscentrum Staatsbosbeheer; Grotestraat 281, Nijverdal of Holterweg, Nijverdal
Schoonoord In grote delen van boswachterij Sleenerzand, aan de weg Emmen-Drachten, mag uw hond loslopen.
Adres: Zie website staatsbosbeheer!
Staphorst Aan de noordkant van de boswachterij Staphorst is een groot honden losloopgebied. In dit gebied zijn meerdere vennen te vinden waar de honden lekker kunnen zwemmen.
Adres: Staphorst
Utrecht
Amersfoort Een groot bos achter de Julianatoren in Apeldoorn. Vele toegangen, vandaar dat men er ook van buiten Apeldoorn naartoe gaat. Het hele jaar, alleen achterin nu niet meer i.v.m. herten.
Adres: Amersfoortseweg, Harfsen
Austerlitz Boswachterij Austerlitz, er zijn verschillende routes. Je mag hond los mee laten lopen. De routes staan ook op wandelkaart nr. 25 Utrechtse Heuvelrug.
Adres: Woudenbergseweg, Austerlitz
Baarn/Lage Vuursche In boswachterij De Vuursche, bestaande uit de Lage en de Hoge Vuursche, mogen honden vrijwel overal los lopen. Honden moeten alleen aangelijnd bij De Stulp en Kasteel Groeneveld. De bossen zijn er mooi en afwisselend. Staatsbosbeheer heeft enkele paaltjeswandelingen, variërend in lengte van 2,5 tot 6 kilometer uitgezet, die met behulp van kaart 23 (De Vuursche) gemakkelijk aan elkaar geknoopt kunnen worden.
Adres: Hilversumsestraatweg 1, Baarn of Zwarteweg, Lage Vuursche
Bilthoven In 't Heidepark mogen ze altijd loslopen, er is een fijn meertje met een stuk zand aan de ene kant, verder omringd met paadjes tussen de bomen door. 't Heet park maar het is eigenlijk een klein stukje bos, met ook een stuk heide. Als je het helemaal doorkruist kun je wel een klein uurtje bezig zijn, en dan nog even lekker een half uurtje bij het water zitten. Overigens staan er rondom het heide veld ook overal bankjes en ook 2 bij het meertje.
't is gesitueerd bij Hotel Heidepark, waar je eventueel nog iets kan drinken, hoewel 't geen goede locatie is voor b.v. een natte Newfoundlander. Maar in Bilthoven dorp vlak over het spoor zitten 2 gelegenheden waar dat wel kan, dat is ca. 10 minuten lopen vanaf het park.
Adres: Steenlaan 22, Bilthoven
Bosch en Duin Het Panbos in Bosch en Duin is een losloopgebied met enkele uitgezette paaltjeswandelingen. Het Panbos is een voormalig stuifzandlandschap. Er is nog een aantal kleine zandvlaktes, maar het grootste deel van het bos is begroeid met naaldbomen.
Adres: Amersfoortseweg, Bosch en Duin
Mijdrecht/Wilnis In recreatiegebied Bosdijk mogen honden op een deel van het (bosachtig) terrein los lopen.
Adres: Portengense Zuwe, Mijdrecht
Soest De Korte en Lange Duinen, die ook wel de Soesterduinen worden genoemd, zijn de grootste 'levende' stuifzanden van de Utrechtse Heuvelrug. Het zand is gedeeltelijk begroeid met mossen, heide en vliegdennen. Een lange wandeling met een loslopende hond is niet mogelijk. De honden kunnen wel lekker rennen en spelen op de zandvlakte van de Lange Duinen, daar mogen ze officieel los.
Adres: Foekenlaan, Soest
Vleuten-de Meern Strijkviertel Recreatieplas, hier kun je met je hond rond het meer lopen en zowel mensen als honden mogen hier zwemmen. Rond het meer loopt wel een fietspad, waar meer mensen op lopen dan fietsen. Maar toch wel even uitkijken.
Adres: industriegebied Strijkviertel in Vleuten-de Meern
Wijk bij Duurstede Tussen Wijk bij Duursteden en Amerongen op de Dijk ligt hondenstrand "de dode arm Gravenbol". Dit strand is de hele dag toegankelijk voor loslopende honden. Het is een locatie langs de grote rivieren, waar normaal gesproken veilig gezwommen kan worden. Aan de noordzijde van de Lek, aan de weg van Wijk bij Duurstede naar Amerongen. Op dit strand komen alleen maar honden welke los mogen lopen en zwemmen.
Adres: ?, Wijk bij Duurstede
Zeist Kozakkenput en Krakeling, bij theeschenkerij Helenaheuvel
Adres: Laantje zonder Eind, Zeist
Zeeland
Burgh-Haamstede Op het westelijk puntje van Schouwen-Duiveland, op het strand van Burgh-Haamstede, mag de hond loslopen, alleen tussen Pinksteren en 1 september moet de hond van 10 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds aangelijnd zijn.
Adres: Burgh-Haamstede
Cadzand Honden mogen van 1 september t/m 1 juni los op het strand van Cadzand. Van 1 juni tot 1 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10-19 uur mogen honden wel aangelijnd op het strand komen.
Adres: Cadzand
Domburg Honden mogen van 15 september t/m 14 mei los op het strand van Domburg. Van 15 mei tot 15 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10-19 uur mogen honden wel aangelijnd op bepaalde delen van het strand komen. Op enkele stranden zijn honden helemaal verboden in de periode van 15 mei tot 15 september. Let goed op de borden bij de strandopgangen.
Adres: Domburg
Gapinge Is het Veerse Bos. Mooie wandelwegen doorbos, langs de kreek en een 'nieuwe aan plant'. Gebied ligt rondom en nabij Landschuurweg en Kraaiennestweg. (Aan de dijk tegenover Jachthaven 'Oostwatering'. Ook diverse stranden op Walcheren zijn toegankelijk voor de viervoeters met baas o.a. bij Ritthem, Vrouwenpolder, Dishoek.
Adres: Meiwerfweg, Gapinge
Grevelingenstrand Losloopgebied langs de Grevelingen. Het recreatieterrein Grevelingenstrand op de Grevelingendam heeft een hondenuitlaatgebied helemaal aan het eind van het gebied. Met name tussen Pasen en de herfstvakantie geldt de beperking tot dat stuk. Van oktober tot april wordt het hele gebied gebruikt als honden losloopgebied. Mooie baaitjes om je hond te laten zwemmen!
Adres: Neem de afslag Grevelingenstrand op de Grevelingendam.
Krekentocht Krekentocht bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Wandeling van ± 3 km rond de kreken, die je op diverse plekken kunt starten. Bijvoobeeld bij het Watersnoodmuseum. De hond mag de hele route loslopen. Alleen even opletten als je langs de ingangen van de camping, dat je hond niet het kampeerterrein op schiet (er staan vaak kampeerdres met honden op dat veld, dus de verleiding is groot).
Adres: Ouwerkerk
Oostkapelle

In Oostkapelle op Walcheren is een hondenstrand. Honden mogen hier altijd komen.
Adres: Oostkapelle
Schelphoek Langs de Oosterschelde kun je mooi wandelen over de oude zeedijk vanaf het caisson bij de Schelphoek (ter hoogte van Serooskerke op Schouwen-Duiveland. Het is weleiswaar een heen- en terugwandeling over de dijk, maar zeker bij mooi helder weer is het de moeite waard. Prachtig uitzicht over de Oosterschelde! De dijk is afgezet met schapengaas, dus je hond kan zonder gevaar loslopen. Beneden langs de binnenzijde van de dijk achter het hek loopt een fietspad. Je kunt bij het caisson ook de dijk over en een stuk langs de kreek lopen. Ook daar is een losloopgebied.
Adres: Neem de afslag Schelphoek vanaf de N59 tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede.
Westenschouwen In Boswachterij Westerschouwen mogen honden in twee kleine gebieden los lopen: Op de strook achter de kampeerterreinen tussen de bosrand en het ruiterpad bij de Adriaan van der Weijdeweg bij Westenschouwen. Ook in het oostelijk deel van het Schelphoekbos bij Serooskerke en het achtergelegen havenplateau tot aan de caisson op de dijk mogen honden los lopen. Kaart 28 van Staatsbosbeheer (Schouwen-Duiveland).
Adres: Adriaan van der Weijdeweg, Westenschouwen
Zoutelande Honden mogen van 15 september t/m 14 mei los op het strand van Zoutelande. Van 14 mei tot 15 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19 tot 10 uur. Tussen 10-19 uur mogen honden wel aangelijnd op het strand komen.
Adres: Zoutelande
Waddeneilanden
Ameland Van horen zeggen dat de honden het hele jaar door los overal op het strand mogen.
Schiermonnikoog Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Schiermonnikoog. Ook op veel andere delen van het eiland geldt geen aanlijngebod. Een aanlijngebod geldt alleen binnen de bebouwde kom (aangegeven door de plaatsnaamborden van Schiermonnikoog); in het Nationaal Park met uitzondering van het Noordzeestrand; op Het Rif.
Terschelling Terschelling is een waar wandelparadijs voor honden en bazen. Overal in het bos en op het strand mogen honden los. Op de rest van het eiland, ook in het duingebied, moeten honden aan de lijn. Staatsbosbeheer heeft zeven paaltjeswandelingen uitgezet. Terschelling kent ook een lange afstandswandeling van 43 kilometer. De route staat beschreven in de gids 'Terschelling, een landschapsverkenning te voet' van Kim van Dam en Freek Zwart.
Texel Honden moeten op de bewaakte strandgedeelten van Texel worden aangelijnd van de laatste week van juni tot de eerste week van september. Verder mogen ze het hele jaar los naast de baas lopen op het strand. Van 1 september tot 1 maart mogen honden in een aangegeven deel van de duinen los lopen.
Vlieland Dorp Oost-Vlieland, honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Vlieland. Op mooie dagen moet u vanzelfsprekend wel rekening houden met badgasten zonder honden. Laat uw hond vantevoren goed uit, neem poepzakjes mee en houdt uw hond onder appèl. In het oostelijk deel van Vlieland (ook in het bos rond het dorp Vlieland) mogen honden ook los lopen. In het westelijk deel van het bos rond het dorp moeten honden aan de lijn. Dit wordt aangegeven met bordjes. Ook in het dorp zelf geldt een aanlijngebod.
 

Foto's zijn gemaakt aan het strand Oostkapelle en Wassenaar.

Klik op de foto voor vergroting

 

Beau

         

         

   

Blaize

         

 

 

Djill

         

         

 

Ginger

 

           

 

Gracie